Het verschil tussen AC en DC
Het verschil tussen AC en DC bij zowel 230V als bijvoorbeeld 12V
Ben jij ook zo nieuwsgierig naar wat nu eigenlijk het verschil is tussen AC en DC? Dan ben je hier aan het juiste adres! We gaan dieper in op beide soorten stroom en hun werking, zodat jij straks precies weet wat het verschil is tussen de twee.
AC of DC: wat is het verschil?
Allereerst is het belangrijk om te weten wat AC en DC betekenen. AC staat voor 'alternating current', oftewel wisselstroom. DC staat daarentegen voor 'direct current', oftewel gelijkstroom. Wat nu precies het verschil is tussen deze twee, leggen we hieronder uit.
AC: wisselstroom
Wisselstroom is een elektrische stroom die afwisselend van richting verandert. Dit gebeurt met een bepaalde frequentie, die wordt aangegeven in Hertz (Hz). In Nederland is de frequentie van het stroomnetwerk bijvoorbeeld 50 Hz. Wisselstroom wordt voornamelijk gebruikt voor het transporteren van elektriciteit over grote afstanden, omdat het gemakkelijk getransformeerd kan worden.
DC: gelijkstroom
Gelijkstroom is een elektrische stroom die constant in dezelfde richting blijft stromen. Dit komt omdat de spanning niet verandert. Gelijkstroom wordt vooral gebruikt in LED verlichting, consumentenelektronica, zoals laptops en mobiele telefoons.
Verschillen tussen AC en DC
Hieronder hebben we de belangrijkste verschillen tussen AC en DC voor je op een rijtje gezet:
- Richting: AC verandert constant van richting, terwijl DC in dezelfde richting blijft stromen.
- Spanning: bij AC varieert de spanning, terwijl bij DC de spanning constant blijft.
- Toepassingen: wisselstroom wordt vooral gebruikt voor het transporteren van elektriciteit over grote afstanden, terwijl gelijkstroom voornamelijk gebruikt wordt in consumentenelektronica en LED lampen.
AC en DC bij zowel 230V als bijvoorbeeld 12V
Nu je weet wat het verschil is tussen AC en DC, is het ook interessant om te weten hoe dit verschil uitpakt bij verschillende spanningen. We nemen hierbij als voorbeeld 230V en 12V.
AC bij 230V
Bij 230V spreken we vaak van netspanning. Dit is de spanning die geleverd wordt via het stopcontact. In Nederland is de frequentie hiervan, zoals eerder genoemd, 50 Hz. Het merendeel van de apparaten die we dagelijks gebruiken, werkt op netspanning. Denk aan koelkasten, wasmachines en verlichting.
AC bij 12V
Bij 12V hebben we het meestal over laagspanning. Dit wordt veel gebruikt in bijvoorbeeld auto's, boten en campers. Enkele voorbeelden van apparaten die op 12V werken zijn navigatiesystemen, radio's en verlichting.
DC bij 230V
Hoewel gelijkstroom voornamelijk gebruikt wordt in consumentenelektronica, zijn er ook toepassingen waarbij DC wordt gebruikt bij 230V. Een voorbeeld hiervan is een zonnepaneelinstallatie. Deze wekt gelijkstroom op, die vervolgens via een omvormer wordt omgezet naar wisselstroom.
DC bij 12V
Gelijkstroom wordt vaak gebruikt in mobiele apparatuur die werkt op batterijen. Denk aan laptops en mobiele telefoons, die hun stroomvoorziening halen uit een accu die gelijkstroom levert.
Conclusie
Kort samengevat is het verschil tussen AC en DC dat wisselstroom afwisselend van richting verandert, terwijl gelijkstroom constant in dezelfde richting blijft stromen. AC wordt voornamelijk gebruikt voor het transporteren van elektriciteit over grote afstanden, terwijl DC vooral gebruikt wordt in consumentenelektronica. Ook hebben we gekeken naar het verschil tussen AC en DC bij verschillende spanningen. Door deze informatie ben je nu helemaal op de hoogte van AC en DC!
Als stroom van richting verandert is er geen sprake van een plus en een min op een LEDlamp, maar kan deze ook omgedraaid worden om te werken.
Bij gelijkstroom, DC, heeft de lamp wel een plus en een min en werkt deze maar op 1 manier. Doet hij het dus niet, moet je deze even omdraaien.